Με αφορμή το άρθρο μου για τις δυσκολίες αντιμετώπισης της φετινής τουριστικής σεζόν από τους μικροξενοδόχους "Κρατηθείτε γερά", την περασμένη εβδομάδα, επικοινώνησε μαζί μου πλήθος ανθρώπων που μοιράζονταν τις ανησυχίες του κειμένου, και μου ζητούσαν επιτακτικά να τους πω ποιες λύσεις θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν είναι κανείς σε θέση να κάνει σήμερα πλην της ίδιας της κυβέρνησης, διότι οι πιθανές λύσεις είναι ακόμη υπό εξέταση.
Ας δούμε κάποιες από τις πληροφορίες που έπεσαν στην αντίληψη μου την τελευταία εβδομάδα:
– Ίσως και παραπάνω από 800.000 άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.
– Άλλοι 500.000 άνθρωποι πιθανόν εξαρτώνται για τον βιοπορισμό τους από τους πρώτους, από τεχνικές εταιρείες ως συνεργεία αυτοκινήτων ως καθαριστήρια και σινεμά.
– Για την πλειοψηφία των ανθρώπων που δουλεύουν στον τουρισμό, η εργασία τους είναι εποχική με σεζόν, όπου εργάζονται 10 ώρες τη μέρα για 7 ημέρες τη βδομάδα για 7 μήνες το χρόνο, ακολουθούμενη από ταμείο ανεργίας ως την επόμενη σεζόν, μείον δουλειές του ποδαριού που τυχόν προκύψουν ενδιάμεσα.
– Για αυτούς ο κύκλος αυτός φέτος έσπασε, με όποιες τραγικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα τους να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν μέσα στην οικονομία.
– Για όσα τουριστικά συγκροτήματα πρόλαβαν να κάνουν την ετήσια ή μεγαλύτερη ανακαίνιση με δάνειο πριν από τον κορονοϊό, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ιδιοκτησίας λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.
– Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η απουσία αεροπορικής διασύνδεσης και τα κλειστά σύνορα όχι της Ελλάδος αλλά των χωρών από όπου έρχονται οι τουρίστες, κυρίως των βορειοευρωπαϊκών που έχουν τεράστιο αριθμό νεκρών ως τώρα και συνεχίζουν.
– Με δεδομένη τη διαφορά ΦΠΑ ανάμεσα στα τιμολόγια αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με 24% και την πώληση διανυκτερεύσεων με 13%, συν οποία τιμολόγια ανακαινίσεων κάτω των €15.000 ευρώ που δεν εξαιρούνται από ΦΠΑ, οι περισσότερες μικρές μονάδες είναι πιστωτικές στον ΦΠΑ.
Όμως η εφορία δεν τους επιστρέφει αυτά τα όσα χρήματα τους κρατά χωρίς πρώτα να τους ελέγξει όλες τις μη ελεγμένες χρήσεις. Όλοι ξέρουμε που οδηγεί αυτό δεδομένων των φορολογικών νόμων και υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων 12.000 σελίδων, και φυσικά κανείς μικροξενοδόχος δεν ρισκάρει να περάσει από τη μέγκενη ενός ελέγχου με ρίσκο να του βάλουν αυθαίρετα πρόστιμα με βάση το ατελές και δαιδαλώδες αντιαναπτυξιακό ελληνικό φορολογικό πλαίσιο, πρόστιμα πολλαπλάσια από τα χρήματα που του παρακρατεί η εφορία. Φίλος εφοριακός μου εκμυστηρεύτηκε ότι ως πρόσφατα η εντολή ήταν να αποφεύγουν πάση θυσία την επιστροφή ΦΠΑ σε ξενοδοχειακές μονάδες.
– Η προκαταβολή του φόρου για τη φετινή σεζόν ίσως θα μπορούσε εάν επιστρεφόταν να βοηθήσει την επιβίωση πολλών μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων.
...και ακόμη αρκετά αλλά σημεία που δεν υπάρχει ο χώρος να απαριθμήσω.
Δεδομένων όλων των παραπάνω και όσων άλλων δεν έχω καταγράψει εδώ, η μόνη πιθανότητα να μετριαστούν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον τουρισμό είναι να τον βάλει στην εντατική η κυβέρνηση.
Αυτό σημαίνει να αντιμετωπιστεί συνολικά ο τουρισμός ως θα αντιμετωπιζόταν μια "Ειδική Οικονομική Ζώνη" με έστω προσωρινή για φέτος και του χρόνου κατάργηση των φόρων και του ΦΠΑ που τον βαρύνουν (αγορών και πωλήσεων), άμεση επιστροφή πιστωτικού ΦΠΑ όπου υπάρχει και επιστροφή της προκαταβολής κερδών για τη φετινή χρονιά, καθώς και ελαστικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας ή και μερική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στον τουρισμό προκειμένου να σωθεί ο κλάδος και κατά συνέπεια να αποφευχθεί το melt-down της οικονομίας τον Οκτώβρη που η κατάρρευση του τουρισμού θα προκαλέσει.
Το κόστος τού να μετατρέψει κανείς τον τομέα του τουρισμού σε Ειδική Οικονομική Ζώνη θα είναι πολύ μικρότερο από το να επιδοτήσει τις ζημιές και την ανεργία που θα προκαλέσει η επικείμενη κατάρρευσή του.
Πηγή : capital.gr
ความคิดเห็น